Sök

Torbjörn Bäckström

Berndt Kjesslerpristagare 2022


Motivering:

Torbjörn Bäckström har gjort en enastående insats för att forskarutbilda svenska gynekologer. Han har handlett sammanlagt 44 doktorander till disputation. TB´s styrka är hans fantastiska förmåga att entusiasmera såväl studenter som doktorander och forskarkollegor. Alla med ett genuint forskningsintresse är välkomna hos Torbjörn, och åtskilliga har valt vår specialitet efter en forskarutbildning hos honom.

Som kongressgeneral för två SFOG-veckor och en NFOG-kongress har TB starkt bidragit till att lyfta den vetenskapliga kompetensen för alla gynekologer i Sverige. För kollegorna i Norra Sverige har han under 30 års tid varit en viktig promotor för fortbildning och vetenskap genom att arrangera Nordsvenska Gynekologsällskapets årliga möten samt ett antal fortbildningskurser för SFOG.

TB är en populär föreläsare på grundutbildningen, specialistutbildningen och i fortbildningssammanhang och ingen kan som han förklara den gynekologiska endokrinologin. Han är för närvarande redaktör för två svenska läroböcker i obstetrik och gynekologi för läkarstudenter på grundutbildningen samt har bidragit med många lärobokskapitel i olika sammanhang.

 TB har publicerat ett stort antal vetenskapliga artiklar (277 originalartiklar och 79 översiktsartiklar). Dessa har haft genomslag i den vetenskapliga världen vilket visas i ett h-index på 62 och ett Research Gate score (RG-score) på 47,19. Han har varit huvudtalare vid ett flertal internationella kongresser, och även medorganisatör i flera fall. I sin forskningsverksamhet har TB lyckats överföra resultat från laboratoriebänken hela vägen till djur- och humanstudier. Nyligen testades en helt ny behandlingsprincip för premenstruella humörförändringar i en stor, internationell klinisk studie med positivt resultat, och samtliga prekliniska, mekanistiska förstudier var gjorda i TB´s eget laboratorium i Umeå. Denna translationella forskningsverksamhet är unik i sitt slag.